Bizden Haberler

Bilken Yumurta sektöre hızlı girdi

Gaziantep’in tanınmış ve saygın işadamlarından Bilal Çeker ve Yusuf Kenan Uygur gıda sektörüne Bilken Yumurta ile adım attılar. Akaryakıt, tekstil, lojistik, finans, inşaat ve sağlık sektörlerindeki çok sayıda yatırıma imza atan Çeker ve Uygur, gıda sektörüne yumurta ile girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.

Yumurta sektörüne kalite ve nitelik getirmek istediklerini dile getiren Bilken Yumurta İşletme Müdürü İbrahim Algın, “diğer sektörlerde olduğu gibi yumurta sektöründe de lider olmak istiyoruz” dedi. Yumurta üretiminde akıllı kümes teknolojilerini kullandıklarını belirten Algın, “Türkiye’de, Avrupa standartlarına göre üretilen son teknoloji akıllı kümesler ile yumurtacı tavuklarımız otomatik bir sistem sayesinde kendi kendilerine beslenecekler. Bu tesis için çok ciddi bir bütçe ayırmış durumdayız.” diye konuştu. 

“Sektöre çeki düzen vermek istiyoruz”

İbrahim Algın, yumurta üretiminin başlı başına ayrı bir sektör olmasına rağmen istenilen standartların yakalanamadığını söylüyor. Algın, sektördeki hedeflerini şöyle anlatıyor: “Biz sektöre çeki düzen vermek kaygısı içerisindeyiz. Her işte olduğu gibi lider olmayı hedefliyoruz. Hızlı başladık hızlı devam edeceğiz. Bu işe bir kalite getireceğiz. ‘Yumurtanın lezzeti ne ki, kalitesi ne olsun’ mantığında değiliz. Yumurta başlı başına bir sektör ve yumurta herkes tarafından tüketilen bir besin kaynağı. Yumurta üretimi göründüğü kadar basit bir iş değil. Biz bu işin teknolojisini de bünyemize kattık. Akıllı kümes teknolojisi ile kendi kendine bakan kümesler yaptık.”

Bilken Yumurta

Tesisin temelini 2010 Ocak ayında attık. Temmuz ayında ilk yumurtamızı aldık. Genç bir tesisiz fakat şu anda 60 bin yumurtlayan tavuğumuz var. 80 bin de yumurtlamaya hazırlanan tavuğumuz bulunuyor. Bunun yanı sıra 100 bin tavuk kapasiteli bir kümesimizin inşaatı devam etmekte ve diğer yapımı planlanan kümeslerimizin altyapı ve fizibilite çalışmaları bitirilmiş ve inşaata hazır hale getirilmiştir. Tesisimiz günlük 760 bin yumurtlayan tavuk ve 160 bin civciv kapasiteli olarak planlanmıştır.

Günlük yumurta üretimi ne kadar olacak?

Günlük olarak, 760 bin tavuğun yüzde 90-95 randıman ile yumurtladığını varsayarsak yaklaşık 700 bin yumurta elde etmeyi hedefliyoruz. Bu da yılda 250 milyon yumurta üreteceğimiz anlamına gelir. Civcivlerimizi kendimiz büyütüyoruz. Bunun sebebi de olaya tamamen hâkim olmak ve sağlıklı yumurtacı tavuklar üretmek. Onun için civcivlerimiz 1 günlükken kümesimize girer, gelişimini gözlemler ve kaydını tutarız. Yani tavuğumuzun hayatını anlık olarak gözlemler ve gerektiği noktada müdahale ederiz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük tesisi

Hedeflerini büyük tuttuklarını aktaran Algın, yakın bir zamanda Türkiye’nin en büyük yumurta üretim tesislerinden biri olmayı planladıklarını belirtiyor. Algın, şunları dile getiriyor: “Çiftliğimizde yaklaşık 1 milyon tavuk olacak. Bu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük yumurta üretim tesisi olacağımız anlamına geliyor. Bu sayede Türkiye’nin de en büyük yumurta üretim tesislerinden birisi olmayı hedefliyoruz.  Tesisimizde üretilen yumurtalar, tüketicinin sofrasına gelene kadar çeşitli kontrollerden geçmekte, nedir bu kontroller derseniz; öncelikle lezzet, kabuk kalitesi, kabuk rengi, kirlilik kontrolleri gibi bir dizi kontrollerden geçtikten sonra yumurtalarımızı tüketici ile buluşturuyoruz. Kullandığımız teknolojik altyapı yumurtalarımızın el değmeden tüketiciye ulaşmasına olanak veriyor, bu da bizi farklı kılan etkenlerden sadece bir tanesi. Tavuklarımıza yedirdiğimiz, yemi günlük 360 ton kapasiteli modern yem fabrikamızda kendimiz günlük olarak tamamen doğal ve kaliteli yem hammaddelerinden üretiyoruz. Yem hazırlanırken kesinlikle birinci sınıf dışında hammadde kullanmıyoruz. Kümeslerimizden sensörlü konveyörlerle yumurta tasnif bölümüne taşınan günlük yumurtalar, tasnif ünitemizde Türkiye’de sadece sayılı birkaç büyük tesisin kullandığı ve ciddi bir yatırım gerektiren Tasnif Makinesi ile yumurtanın üzerindeki toz ve tüyler hava yardımı ile temizlenmekte, karanlık odada yumurtalar tek tek kirli, kırık, tasnif dışı kontrollerinden geçirilmekte, kirli, kırık, çatlak, gizli kırık yumurtalar makinenin tasnif dışı hatlarına yönlendirilmekte ve bu yumurtaların tüketici ile buluşması engellenmektedir. Sonrasında ise saatte 108 bin yumurtamız tek tek tartılarak ebatlarına göre otomatik olarak viyollere doldurulmakta ve paketlenerek satışa hazır hale getirilmektedir.

“Sektörde ciddi sıkıntılar var”

Yumurta sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen İbrahim Algın, şunları aktarıyor: “Her geçen gün artan üretim maliyetleri, kayıt dışı üretimler, talebin çok çok üzerindeki üretim, ihracattaki düzensizlikler, yetersiz denetimler gibi birçok sorun var. Yumurta üretiminde maliyetin yüzde 75’i yem giderleridir. Üretici yemi ucuza alamadığı ve kendi yemini üretemediği için maliyetleri düşüremiyor. Maliyetin yüksek olmasına karşın yüksek rekabetten dolayı yumurtanın fiyatını da artıramıyor, hatta maliyetinin altında yumurta satmak zorunda kalıyor.

Bir de Gaziantep’e çeşitli illerden gelen düşük kaliteli yumurtalar var. Bu yumurtalar genelde ekonomik ömrünü tamamlamış ve kesime gönderilmesi gereken tavukların tüy dökümüne sokularak tekrar yumurtlamaları sağlanmış yaşlı tavukların, kabuk kalitesi düşük ve kalitesiz yumurtalarıdır. Bu yumurtalar da kalitesi düşük olduğu için burada ucuz fiyata satılıyor, maalesef tüketici de fiyata aldanıyor. Fark yokmuş gibi görünüyor, fakat çok ciddi farklar bulunuyor. Yumurta ancak yemi kalitesiz ise, gizli kırık ise (kabuk içten kırık olduğu için gözle görülmez), yem rasyonunda doğal mısır kullanılmamışsa , yumurta uygun depolama şartlarında saklanmamış ve bayatsa ve yumurtlayan tavuk yaşlı ise ucuza satılabilir, aksi mümkün değildir.

Örneğin diğer illerden gelen yumurtaların üzerine işletme numarası yazılması zorunlu olduğu halde, il dışından getirilen bu kalitesiz yumurtaların üzerinde işletme numarası yazılmamakta ve burada bazı üreticilerce veya sağlıksız koşullarda paketleme izni almış merdiven altı işletmelerde bu yumurtalara TR27 ile başlayan işletme numaraları vurulmakta ve sanki bu kalitesiz ve bayat yumurtalar Gaziantep’te üretilmiş gibi, üzerlerine yeni ürün tarihi vurularak tüketiciye sunulmaktadır. Bu durum sağlık ve iş etiği açısından hiç de tasvip etmediğimiz bir davranış tarzıdır. Biz de ise sabah kümesten alınan yumurta öğle saatlerinde bakkal market raflarında yerini alır. Etkin pazarlama sistemimiz ile tüketiciye her zaman taze yumurta yedirmeyi kendimize şiar edindik. ”